Fitness

Fitness is een verzameling van verschillende sportoefeningen waarmee je je lichaam traint. Door je lichaam te trainen, activeer je je spieren. Al naar gelang de inspanning intensiever wordt, groeien je spieren, word je sterker en verbeter je je uithoudingsvermogen en conditie. 

Doelstelling
Om de juiste training met de juiste oefeningen voor jou te kunnen bepalen, is het belangrijk om te weten wat je met fitness wilt bereiken.

Er zijn hele uiteenlopende doelstellingen waarom mensen fitnessen.

Afvallen
Het is misschien wel de meest bekende reden om te gaan fitnessen: Afvallen en vetmassa verliezen. Doordat je met fitness spiermassa opbouwt en extra calorieën verbrandt, is sporten een uitgelezen manier om af te vallen. Het is wel van belang om ook goed op je voeding te letten.

Sterker worden
Met specifieke oefeningen is het mogelijk om spieren zodanig te trainen dat ze sterker worden, groeien en meer massa krijgen. Deze vorm van trainen wordt ook wel krachttraining genoemd waarbij het accent in de training op de zwaarte van de oefening ligt.

Conditie en uithoudingsvermogen verbeteren
De meest bekende training als we het over conditie en uithoudingsvermogen hebben is de cardiotraining. Bij een cardiotraining wordt gewerkt aan de conditie door te fietsen, te wandelen of hard te lopen op een loopband of te roeien op een roeitrainer.

Naast het werken aan de conditie en het uithoudingsvermogen met een cardiotraining, kun je ook je spieren op conditie en uithoudingvermogen trainen. Hier ligt het accent in de krachttraining niet op de zwaarte van de oefening, maar juist op het aantal herhalingen.

Lichamelijke klachten voorkomen of verhelpen
Doordat je in het dagelijkse leven bij bepaalde werkzaamheden een onnatuurlijke lichaamshouding aanneemt, kan je lichaam hiertegen gaan protesteren. Voorbeelden zijn last van schouders of nek of beperking van bewegingsvrijheid of pijn in gewrichten. Dergelijke klachten kunnen worden verholpen door te fitnessen en het toepassen van specifieke oefeningen. Door te fitnessen kunnen klachten verdwijnen of zelfs voorkomen worden. Een getraind lichaam is sterker dan een ongetraind lichaam.
Bij meer dan geringe klachten, is het verstandig deze eerst door een (huis)arts of een fysiotherapeut te laten beoordelen voordat je begint met fitness.

Fit blijven en gezond ouder worden
Door een aantal keren per week te fitnessen houd je je lichaam soepel en sterk en houd je je conditie op pijl. Dit helpt je in het dagelijks leven bij hele eenvoudige dingen zoals een trap oplopen, iets van de grond oppakken of je balans te houden en te voorkomen dat je in onverwachte situaties valt.
Om deze doelstelling te bereiken is het echt niet nodig een zwaar trainingsprogramma te volgen. Met een op maat gemaakt schema met oefeningen is dit op ieders niveau te doen!
Bewegen is gezond en houdt je jong.

Verantwoord sporten opbouwen 
Bij alle oefeningen is het van het grootste belang dat de oefeningen correct worden uitgevoerd, daarna komt pas het aantal herhalingen of de hoeveelheid gewicht van de oefening.

Een trainingsschema met oefeningen wordt daarom ook regelmatig aangepast zodat de training uitdagend blijft, maar niet zorgt voor overbelasting en blessures. 

Groepslessen
Naast de oefeningen in de fitnesszaal kun je je doelstelling ook halen in de verschillende groepslessen. Iedere groepsles is gericht op conditie, uithoudingsvermogen, kracht of een verzameling van deze doelstellingen. In een groepsles train je samen met andere sporters onder deskundige begeleiding van een instructeur aan conditie, uithoudingsvermogen, kracht of juist een combinatie. Waar het bij een HiiT training juist gaat om in een korte tijd een oefening zo vaak mogelijk te doen op een maximale hartslag, gaat het bij een Yogales juist om rust, balans en souplesse. Waar het bij een les ClubJoy Power® om een combinatie van kracht en uithoudingsvermogen gaat, gaat het bij een spinning en jumping les juist om het verhogen van de conditie.
Voor iedere doelstelling bieden we verschillende groepslessen aan. In de groepslessen traint iedereen op zijn of haar eigen niveau.
Klik op deze link voor een overzicht van de groepslessen van SportPlaza Ter Apel

Conclussie
Met fitness werk je dus aan je algehele fysieke gezondheid. Doordat je lichaam tijdens en na het sporten verschillende hormonen en andere stoffen aanmaakt waar je een geluksgevoel van krijgt zorgt het ook voor versterking van je mentale en geestelijke gezondheid.

SportPlaza Ter Apel is gespecialiseerd in het begeleiden van zowel beginnende als gevorderde sporters. 

We nodigen je graag uit voor een vrijblijvend bezoek aan onze sportclub voor een rondleiding en een nadere uitleg.